måndag, november 13, 2006

Konst, pingis och lite trattkantareller

Härligt hektisk helg. Helen var i Stockholm och vi tog en lördagsrunda på ett par museer.

I Hallwylska palatset stannade tiden någon gång runt 1920. Här bodde Wilhelmina och Walther von Hallwyl och husets skänktes till staten efter deras död. Hon var en storsamlare av konst, konsthantverk m.m. och sparade allt och huset är proppfullt av måleri, porslin, silver, vapen och en massa annat. Paradvåningen är minst sagt överdådigt inredd och riktigt sevärd. Just nu pågår också en utställning om Gentlemannen – om män och mode. En liten utställning om manlig rekvisita runt förra sekelskiftet med betoning på kläder för allehanda aktiviteter. Jag förstår att jag saknar både safaridräkt och automobilrock i min garderob.

På Nationalmuseet finns många bekanta målningar och jag inser vart man gick och hämtade illustrationer till våra gamla skolböcker. Vi orkade dock inte se Stig Lindberg-utställningen och var för snåla för att betala biljett till utställningen om nordiskt landskapsmåleri. Efter lite obligatorisk shopping drog vi ned till Södermalm för öl och mer mat med Mika, Liv och Pelle. Vi drack Gambrinus och spelade rundpingis på ett trevligt ställe (musiksällskap Ugglan) som var en märklig kombination av bar och mellanstadiets fritidsrum/skyddsrum med grusgolv och boulebanor. Kvällen avslutades med en mycket säregen konsert där nere i underjorden. Fyra unga män med konstnärliga ambitioner spelade experimentell "musik", Lät mest som en trött, full och oengagerad Tom Waits i färd med att stämma sina instrument. Spridda toner. Inte bra.

Trots alla öl tog jag mig upp tidigt på söndagen och tog ett morgontåg till Knivsta där Måns hämtade upp. Vi körde runt på småvägar i gränstrakterna av Uppland och Västmanland och tittade efter intressanta biotoper. Vi hamnade till sist i en gammal koppargruva långt ute i skogen någonstans i Dalarna. Kallt var det och snö. Bankade lite sten, plockade lite trattkantareller, jobbade med luppen tills det blev mörkt. En fin tur. Stuptrött på kvällen.

Inga kommentarer: