måndag, mars 05, 2007

Vinterverk


I helgen har vi hjälpt morsan att rensa ut den gamla sommarstugan i Dalsland. Den ska eldas upp och ge plats åt en större, vackrare, bekvämare och på alla sätt bättre stuga. Erik, Kristin, Karin, Daniel och jag hjälpte till att kånka grejor hela lördagen. Det är otroligt vad mycket saker det får plats i en sådant litet hus och sedan mormor och morfars tid har det hunnit samlas en del. Mycket skräp men också en del kul gamla grejor.


Sedär, en gammal filt. Jag förknippar den med morfars gamla vita Volvo Amazon. Inuti klädd i bruna galon. Tror filten brukade ligga i baksätet. Det var alltid spännande att åka bil med morfar. Minns inte riktigt hur han var som bilförare egentligen men jag tror han var rätt temperamentsfull. Jag vet att han fick sitt körkort genom att köra sin körskollärare till systembolaget i Åmål så kanske att han hade en del kvar att lära. En vinter när vi var på väg från kyrkan hade han lite för bråttom, fick sladd och vi voltade och landade på taket ute i en åker. Minns en viss förvirring när hela familjen skulle krypa ut ur en uppochnervänd bil men allt gick bra. En annan gång på väg till Uddevalla med mormor och mig i baksätet tappade bilen plötsligt ena hjulet. Medan plåten skrapade upp ett moln av gnistor mot asfalten for hjulet iväg ut över en åker och försvann in i skogen några hundra meter bort. Det här påminner mig om att ett av mina projekt för i år är att skaffa körkort. Dags att börja övningsköra.


En sån här kryddburk har jag inte sett på ett tag. Bäst före-datumet passerades i juni 1993.

2 kommentarer:

Hans sa...

Hej Martin

Fina bilder och herliga historier fran barndomen :-).
Mitt eget minne derifran var ner vi akte upp dit sommaren (1991 tror jag det var) och vi hade med oss luftgevar.Det ver versta hill billy stuket med uppradade burkar som vi skot sonder medan grillen gick for fullt. Sedan var det gravling safari och roddbat till nagan o i nerheten. Det var en rolig helg om en lett dekadent.

Anonym sa...

Det var härliga dagar. Tom Sawyer och Huckleberry Finn på äventyr. Ön hette Valön och den stupar brant ned i Östebosjön så vi kunde hoppa från klipporna. Numera finns också en vedeldad bastu och med det nya huset blir stället toppen att vara på. Du är välkommen dit igen.
Martin