lördag, mars 24, 2007

Jackashapuck

Med anledning av 300-års jubileet har naturhistoriska har en väldigt trevlig liten Linné-utställning sedan nån vecka tillbaka.


Några typexemplar bl.a. en liten noshörning i sprit.


Systema Naturae och Species Plantarum är förstås hans bestsellers men han hade en ganska omfattande produktion av andra större och mindre verk. Några av Linnés mindre kända artiklar:
Om renarnas brömskulor i Lapland (brömskulor?)
Anmärkningar om öl (det fanns säkert en del att anmärka på ölet på 1700-talet)
Anmärkning öfwer de diuren som sägas kåmma neder utur skyarna i Norrige (en uppsats om fjällämmlar om jag inte minns fel)
Anmärkningar öfver Jackashapuck (alltså jag har inte en susning om vad denna kan handla om. Nån som har en gissning?)

5 kommentarer:

Xanthoria sa...

Kul att du skriver fint om Linné-utställningen! Projektansvarig är bästa kompisen min: Carina. Duktig duktig är hon! Jag visste att det skulle bli bra! Sista helgen i april kommer jag över för att se den, inklusive gudning av henne: special. Ska samtidigt passa på att få med mig utställningarna på Nationalmuseet och Postmuseet. Ser fram emot det!

Hans sa...

Hej

av nagan anleding har universitet klassat kallsidan for dina bilder som porr. Vet inte om en lite noshorning i sprit kan ses som det :-)

Jackashapuck; 'Fran Jackass puckon" Foregagngare till Jackass the movie. Galna uptag med mycket stunt i den svenska naturen' :-)

Hans sa...

En annan teori ar att han jobbade parallellt pa "Anmerkningar om ol","Om renars bromskulor" och "Anmerkningar over Jackashapuck". For att kunna skriva om ol maste han konsumera en del av den varan. Stringensen foll och han hittade pa nya ord i fyllan. Han fick iden om bromskulor efter att ha blivit nedsprungen av en ren pa fjellet, hans avsikt var att skriva om renars bromsklossar (ett ord som senare blev vedertaget inom bilindustrin). Sa var det klarlagt.

Hans -Er Line forskare i Singapore

Anonym sa...

Jackashapuck är ett indianskt (antagligen) namn på mjölon. Bladen blandades med tobak och röktes. Detta spred sig till Europa och Linné fick tillsänt sig lite jackashapuckblad av sina engelska kontakter för att utröna vad det var för växt.

Brömskulorna är någon fluga som lägger ägg under huden på renar.

Sorry för de tråkiga förklaringarna... För att inte nån ska tro att jag är nån übervetande a-människa som kan allt, kan ni kolla på http://centrumdb.kva.se/bookview/ipac/booklist.jsp

Martin sa...

Haar alltid misstänkt att Carolus rökte på en del. Fast det stod inget om det på utställningen. Som var väldigt fin som sagt var.

Tack för förklaringen i alla fall Telos. Gillade annars Hasse förslag.
Martin