söndag, december 10, 2006

Mycket smör och starka armar

Det därt med lussekatter verkar folk ha problem med. Man bjuds på stabbiga, torra vetebullar utan riktig saffransmak. Så här ska man göra:

Ta fram sötbrödsjäst och smula ned i bunken tillsammans med lite salt, massera jästen med en träslev tills den blir flytande. Ta fram ett gram saffran, nä ta två förresten det ska ju smaka nåt, och låt saffranet sjuda i en kastrull i några centiliter vatten några minuter. Akta så det inte kokar torrt. Jag har läst nånstans att man kan koka den i whiskey också och det låter mycket intressant men det har jag inte prövat än. Alkohol är ju bra på att dra ur smakämnen. Annars kan du ta ett par centiliter själv för lite extra gott humör. Hursomheslt, nu behövs det smör. 100-150 gram står det i alla recept. Jamenvaf.. må trollen ta alla lutheraner, hälsomiffon och snåla bagare. Dubbla smöret, nej ta 400 gram istället för bövelen. Skit i den jävla kesellan som det brukar tipsas om för att göra lussekatterna saftigare. Gudars skymning, smör ska det vara! Smält smöret och blanda med 5 dl mjölk och låt den feta, härliga, gulvita blandningen bli fingervarm. Blanda ned i jästsmeten, häll i saffransvätskan och i med socker. Snåla inte med sockret heller, ta två deciliter, att baka lussekatter är inget för snåljåpar och torrbollar. Ta med ett ägg också. Sist i med mjöl, det går säkert åt ett par liter. Bearbeta degen länge, länge tills du är så trött att du inte kan hålla i sleven. Ju längre desto bättre, bakar du ofta får du armar som en riktig bondmora. När degen är smidig och slät och fin kan du koppla av en trekvart sådär. Läs en novell, bygg en bastu, ja man kan hitta på mycket skoj under fyrtiofem minuter. Det är jästen som gör jobbet nu. Jästen är lite kräsen bara, den måste behandlas som din gamla farmor, Ställ undan den i ett varmt och skönt hörn av köket och lägg en duk över så att det inte drar kallt på den.

Nån timme senare är degen färdigjäst, lyft duken och beskåda den glödande gula, väderspända degen. Känn hur len och mjuk den släta ytan är. Vräk ut den på bakbordet (inga paralleller till farmor längre) och smiska degen lätt med handflatorna föt att få igång blodcirkulationen i händerna och för att det är lite skoj. Nu ska här knådas. Knåda duktigt och länge som dom gjorde i Trolltider så blir bullarna porösa och härliga. Dela degen med en vass kniv i massa små delar och rulla dom till lussekatter. Glöm inte russinen, dom känns kanske inte helt väsentliga men visar att du bakat med lite extra omsorg. På 7-11 får man inga russin i lussekatterna. Koppla av en stund till, en halvtimme sådär medan bullarna jäser till dubbel storlek, pensla sen med ägg och sjuss in i ugnen. 250 grader några minuter. Sedan är det klart! Ät och njut!

Nedan en bild på dagens skörd.


2 kommentarer:

Hans sa...

Imponerande. Tyverr er ugn nagat mycket ovanligt i de flesta hem her i Singapore sa jag far venta med bullbakandet till senare. Haller med om att man kan fleska pa lite med smoret ibland. Min far som er viktvektare gar nog for kesellan istellet.

Anonym sa...

Åhhhh....och bara på bild så lång borta! Kan du inte skicka en med post?

Helen